:P
Ona_18: Zwój drutu stalowego o średnicy przekroju poprzecznego równej 2,5 mm waży 15,8 kg. Oblicz
długość drutu, wiedząc, że ciężar właściwy stali wynosi 7,96 g/cm3
16 wrz 21:10
Marcin: zamieniasz na te same jednostki
m=15,8kg=15800g
δ=7,96g/cm3
d=2,5mm=0,25cm
pozniej przeksztalcasz te wzory gdzie:
l−dlugosc S−powierzchnia prekroju drutu d−srednica drutu V−objetosc drutu m−masa drutu
δ−gestosc stali
l=VS
S=π*d24
V=mδ
i otrzymujesz
l=4*mδ*π*d2
podstawiasz
l=4*158007,96*3,14*0,252≈40457cm≈404,6m
16 wrz 21:50