więc tak:
oznaczamy długości boków prostokata przez : 2a i 3a ( bo są w stosunku 2:3)
Ob (prostokąta) = 2*2a + 2*3a = 10a
x −−− część drutu z którego wykonano prostokąt
| x | ||
więc x = 10a => a = | ||
| 10 |
| 10−x | ||
Ob (koła) = 2πr to 2πr = 10 −x => r= | ||
| 2π |
| x2 | 3x2 | |||
P{prost.} = 2a*3a = 6a2 = 6* | = | |||
| 100 | 50 |
| (10 −x)2 | (10 −x)2 | |||
Pkoła = πr2 = π* | = | |||
| 4π2 | 4π |
| 100 −20x +x2 | ||
f( x) = 350x2 + | ||
| 4π |
| 250 | ||
xmin = | ||
| 6π+25 |
| 60π | ||
y = 10 − xmin= | ||
| 6π+25 |
| 250 | 60π | |||
i | ||||
| 6π +25 | 6π+25 |
PS: [P[AROB} , jeżeli jeszcze jesteś ? ...rzuć "okiem" czy się nie pomyliłam ?
| 3 | 1 | 5 | 25 | |||||
f(x) = ( | + | )*x2 − | *x + | |||||
| 50 | 4π | π | π |