stożek
alek: Proszę pomóżcie
1. Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy. Pole powierzchni bocznej jest równe
120π. Znajdź objętość stożka
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 6. Znajdź objętość i pole
stożka.
16 wrz 10:45
Eta:
Pomagam
16 wrz 12:58
Eta:
1/ l= r +2 , r, l >0 i l >r
P
b = πrl to:
πrl = 120π / :π
r*l = 120 to r( r+2) =120 => r
2 +2r − 120=0
rozwiążz to równanie kwadratowe , wybierz tylko r >0
H wyznacz z tw. Pitagorasa :
H
2 = l
2 − r
2
podstaw dane do wzoru na V i to wszystko
| | a√3 | |
2/ hΔ równobocznego = |
|
|
| | 2 | |
| | a√3 | | 12 | | 12*√3 | |
więc |
| = 6 .. to a = |
| = |
| = 4√3
|
| | 2 | | √3 | | √3*√3 | |
r =
12a = .... dokończ
l = a
podstaw dane do wzorów na: V i P
c
Powodzenia
16 wrz 13:05
alek: dziękuję bardzo
16 wrz 13:13
Eta:
16 wrz 13:14
alek: Znajdź pole i objętość walca, którego przekrój osiowy jest prostokątem o przekątnej 6 tworzącej
z podstawą kąt α=30 stopni
proszę o sprawdzenie czy dobrze myślę przepraszam za zapis
h6=sin 30 st ⇒h=3
2r6=cos 30 st ⇒ r= 3√3
−−−−−−
2
V=π*274*3= 81π
−−−−−−−−−
4
P=2*π*274+2π *3√3
−−−−*3=π*27+ 18√3
2 −−−−−−
2
16 wrz 14:17
alek: czy może ktoś sprawdzić proszę
16 wrz 17:42