Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Dz: Dwa naczynia połaczone są rurką z kranem. W jednym o pojemności V = 150 cm3, znajduje się gaz
pod ciśnienim p1 = 1000 hPa, a w drugim taki sam gaz pod ciśnieniem p2 = 4000 hPa.
Temperatury gazów w naczyniach są równe temperaturze otoczenia. Po otwarciu kranu i ustaleniu
się równowagi cieplnej z otoczeniem ciśnienie w obu naczyniach wynosiło p3 = 3000 hPa. Oblicz
pojemność drugiego naczynia.
16 wrz 16:29
Marcin: to z fizyki

p
1*V
1+p
2*V
2=p
3*(V
1+V
2)
p
1*V
1+p
2*V
2=p
3*V
1+p
3*V
2
p
2*V
2−p
3*V
2=p
3*V
1−p
1*V
1
V
2*(p
2−p
3)=V
1*(p
3−p
1)
| | 3000−1000 | |
V2=150* |
| |
| | 4000−1000 | |
V
2=100 cm
3
16 wrz 17:17
em: Oczywiście, że fizyka

Ale tam wychodzi, 300 cm
3..., oprócz tego wszystko się zgadza.
Bardzo dziękuję za pomoc i polecam się na przyszłość
16 wrz 17:38