zadania z fizyki
janina: Witam Wiem ,że to forum matematyczne,ale może ktoś z Was potrafi pomóc mi w fizyce.Uczę się
zaocznie i niestety nasz Facet nic nie tłumaczy.
zADANIE
Pociąg osobowy poruszający się z prędkością 25 m /s dogania pociąg towarowy poruszający się z
prędkością 10 m/s.Prędkość pociągu osobowego względem pociągu towarowego wynosi
a) 35 m/s b)25 m/s c) 17.5 m/s d)15 m/s e)10 m/s
Zadanie 2
Na stojącej wodzie średnia wartość prędkości wodolotu z wiatrem wynosi 120 km/h, a pod wiatr
100 km/h.Oznacza to ,że wiatr zmienia prędkość wodolotu o
a)10 km/h b) 20 km/h c) 30 km/h d) 40 km/h e) 50 km/h
Zadanie 3
Z peletonu kolarzy jadącego z prędkością 45 km/h,w pewnej odległosci przed metą uciekł z
pezyspieszeniem 900 km/h zwycięzca tego wyścigu.Po minucie samotnej jazdy z tym
przyspeiszeniem osiągnął linię mety mając prędkość
a) 900 km/h b) 90 km/h c) 80 km/h d)70
km/h e)60km/h
16 wrz 21:20
Marcin: uczysz sie zaocznie.... czyli jestes na studiach


te zadania sa bardzo proste
1. 25m/s−10m/s=15m/s d)
2. v−predkosc wlasna (bez wiatru) wodolotu u−predkosc wiatru
{v+u=120 {v=120−u
{v−u=100 {v=100+u
120−u=100+u
2u=20
u=10km/h a)
3. pszyspieszenie podales w zlej jednosce
900
kmh2*1min=
900km1h*60min*1min=15
kmh
45km/h+15km/h=60km/h e)
16 wrz 22:21