wykres
bartosz1: Narysuj wykres funkcji y=x2−4x+4. proszę o rozwiązanie i rysunek
16 wrz 18:13
Piotrek:

x=2 →pierwiastek podwójny
parabola skierowana ramionami do góry
16 wrz 19:04
Eta:
Podstawowe wiadomości o funkcji kwadratowej i jej wykresie ( należy je znać:
postać kanoniczna funkcji kwadratowej ułatwia rysowanie wykresu
( którym jest
parabola
y = a( x −x
w)
2 + y
w ,
gdzie W( x
w, y
w) −− wierzchołek paraboli
jezeli a >0 −−− ramiona paraboli do góry
a <0 −−− ramiona paraboli do dołu
y = x
2 −4x +4 => y = ( x −2)
2 więc W( 2, 0) i a = 1 >0 −−− ramiona do góry
szkic "wykresu" podał
Piotrek
16 wrz 20:51