podzielność liczb z resztą
Mira: Wykaż, że suma kwadratów 4 dowolnych kolejnych liczb naturalnych podzielona przez 8 daje resztę
6.
16 wrz 12:24
Eta:
Pomagam
16 wrz 12:43
Eta:
Witam

moja propozycja jest taka:
n, n+1, n+2, n+3 −−− cztery kolejne liczby naturalne
n
2 + (n+1)
2 + ( n+2)
2 + ( n+3)
2 = po wykonaniu działań i redukcji otrzymasz:
4n
2 +12n +14
więc : 4n
2 +12n +14 = 4n
2 +12n + 8 + 6= 4( n
2 +3n +2) +6=
= 4( n+1)(n+2) + 6
n+1, n+2 −− to dwie kolejne liczby naturalne , więc jedna z nich musi być parzysta ,
zatem podzielna przez
2 => ,że ich iloczyn jest podzielny przez
2
więc iloczyn 4 ( n+1)(n+2) jest podzielny przez 4*2 ,
zatem podzielny przez
8
więc 4( n+1)( n+2) + 6 −−− jest podzielna przez
8 i daje resztę
6
c.b.d.o.
16 wrz 12:53
AS: Można i tak
Obieram kolejne liczby x − 1 , x , x + 1 , x + 2
s = (x − 1)2 + x2 + (x + 1)2 + (x + 2)2 = 4*x2 + 4*x + 6
s = 4*x*(x + 1) + 6
x*(x + 1) zawiera dwie kolejne liczby całkowite a więc jedna z nich jest
podzielna przez 2 wraz z 4 daje liczbę podzielną przez 8.
Reszta z dzielenia wyniesie 6
16 wrz 13:01
Eta: Witaj
AS 
.... czy zawsze musisz się ze mną "droczyć" ?
16 wrz 13:07
Mira: Wielkie dzięki! Oba rozwiązania są dla mnie zrozumiałe.
16 wrz 13:33
AS: I"vice versa"
Bez droczenia (nieszkodliwego) życie byłoby nudne.
Gwoli ścisłości rozwiązałem wcześniej od Ciebie ale zauważyłem wpis
<Pomagam> i wstrzymałem się z swoim wpisem.
16 wrz 17:09
Eta: ok

Pozdrawiam .
16 wrz 20:59