wysokość trapezu równoramiennego o kacie ostrym 60 i ramieniu 2pierwiastki z 3 w
blazej 2024: wysokość trapezu równoramiennego o kacie ostrym 60 i ramieniu 2 pierwiastki3
16 wrz 22:18
AROB: Dokończ zadanie.
16 wrz 22:31
blazej 2024: jaka jest wysokość takiego trapezu
16 wrz 22:35
ela: sin600=h/(2√3)
√3/2=h/(2√3)
2h=6
h=3
16 wrz 22:35
blazej 2024: ok pole trójkąta równobocznego opisanego na okregu o promieniu dł. 2
√3 jest równe
16 wrz 22:40
AROB: | | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
r= |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | a2*√3 | | 144√3 | |
P = |
| = |
| = 36√3 [j2] |
| | 4 | | 4 | |
16 wrz 22:52
blazej 2024: promień koła opisanego na trójkącie o bokach 3, 4 i 5 wynosi
16 wrz 23:21
AROB: Jest to trójkąt prostokątny ( tzw. Pitagorejski), więc środek koła opisanego znajduje się na
| | 1 | |
środku przeciwprostokątnej. Zatem R= |
| * 5 = 2,5 |
| | 2 | |
17 wrz 00:10