usun niewymiernosc z mianownika
natalia: 3√6 − 3√9 / 3√6 usun niewymiernosc z mianownika
16 wrz 23:34
AROB: W liczniku jest różnica, czy tylko 3√9 ?
16 wrz 23:41
natalia: no wlasnie roznica 3√6 − 3√9. stanelam w jednym miejscu i nie moge ruszyc
16 wrz 23:45
AROB: Już Ci piszę.
16 wrz 23:47
natalia: dzieki bardzo, czekam
16 wrz 23:47
AROB: Ojej, napisałam i mi się zmazało wszystko! Moment, napiszę jeszcze raz.
16 wrz 23:55
natalia: dzieki wielkie
16 wrz 23:57
AROB: | | (3√6−3√9)*3√62 | | 3√63−3√9*36 | | 6−3√324 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 3√6*(3√6)2 | | 6 | | 6 | |
No wreszcie. Przepraszam,że tak długo. Strasznie się to pisze.
17 wrz 00:06
natalia: nie ma problemu, dziekuje bardzo, a moglabys mi po krotce wyjasnic dlaczego robisz razy
3√62
?

a w efekcie czemu tak 6 na koncu wyszla?
17 wrz 00:09
natalia: przepraszam, zle spojrzalam na to i teraz jak mam spisane na kartce juz widze o c chodzi.
dziekuje bardzo!
17 wrz 00:11
natalia: ale jednak powiedz mi czemu sie rozszerza mianownik o wyrazenie do kwadratu?
17 wrz 00:12
AROB: Żeby usunąć z mianownika pierwiastek st. 3 należy pomnożyć licznik i mianownik ułamka przez
ten pierwiastek wzięty do kwadratu, bo:
3√x * 3√x2 = 3√x3 = x (trzecia potęga likwiduje pierwiastek st.3,gdyż są to
działania odwrotne).
I właśnie dlatego na końcu w mianowniku wyszła liczba 6.
Czy jest Ci to jasne teraz?
17 wrz 00:16
natalia: tak tak juz wszytsko zrozumialam dzieki ogromne za pomoc.
17 wrz 00:18
AROB: 
Cieszę się, że zrozumiałaś. Powodzenia i dobranoc!
17 wrz 00:20