matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.8.2009
Zadania
Odp.
4
poprawka z matmy:
wyznacz wspolczynnki a i b wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
−bx−6 wiedzac ze pierwiastkami tego wielomianu sa liczby 1 i 2. jesli dobrze rozumuje to pierwiastki to miejsca zerowe, probowalam
1
alicjaaa:
podaj wspołrzedne punktu przeciecia sie wykresu funkcji f z osia y gdy funkcja f jest okreslona wzorem
2
alicjaaa:
sprawdz czy funkcja f i funkcja g sa rowne gdy f(x)=
√
−x
+
√
x
g(x)=
√
(x−1)(x−2)
7
alicjaaa:
suma cyfr liczby dwucyfrowej a jest rowna 11. liczba otrzymana po przeniesieniu cyfrw liczbie a jest mniejsza od polowy liczby a . wyznacz liczbe a
6
alicjaaa:
grupujac odpowiednie wyrazy rozłóz na czynniki a) x
3
+3x
2
+x+3
3
alicjaaa:
wykaz ze roznica kwadratow dwuch kolejnych nieparzystych liczb naturalnych jest podzielna przez 8
2
kAmYk:
jakby ktos był chetny pomoc
5
alicjaaa:
jaki wielomian W nalezy dodac do wielomianu P(x)=7x
4
−5x
3
−8 , aby otrzymac dwumian x+1
2
alicjaaa:
wykaz ze suma kwadratow trzech kolejnych liczbnaturalnych przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2
3
alicjaaa:
4
Marek na rowerze jechał z srednia predkoscia 20km/h i przejechał trase
razy dluzsza niz
3
kasia ktora jechala rowerem z srednia predkoscia 16km/h o 15 min krocej niz Marek . ile km przejechal marek a ile kasia?
2
alicjaaa:
za 5 lat corka bedzie 4 razy młodsza od mamy a za 10 lat mama bedzie 3 razy starsza od corki . ile lat ma teraz kazda z nich?
2
kamila93:
Pomóżcie mam problem w koputerze i może wy byście mi pomogli wyskakuje mi taki błąd i nie mam pojęcia co to jest o co chodzi podajje ten błąd 0x00000001(0x0000001C,0x000000,0x89F2E771)
10
alicjaaa:
zbiornik jest napełniony w {1}{4}swojej pojemnosci .gdy wlejemy do niego 15 litrow ,to bedzie napełniony w {7}{8}pojemnosci . Oblicz pojemnosc zbiornika
1
alicjaaa:
łancuszek o masie 50g zawiera o 18g czystego złota wiecej niz łancuszek , który ma mase 40g oraz w ktorym proba złota jest o 0,210 mniejsza niz w łancuszku o masie 50g.
4
alicjaaa:
Dwie sztaby złota ważą o próbach odpowiednio 0,950 i 0,800 stopiono z dwoma kg czystego złota . Po stopieniu otrzymano 25kg stopu złota o probie 0,906. Oblicz masy sztab złota o próbach
6
Mariola:
Zrobi to ktoś może okresl dziedzine funkcjif gdy;
3
Blondyneczka:
mam ogromna prozbe o rozwiazanie zadania cale rozwiazanie pomocy
6
blondyneczka;):
mam prozbe rozwiaze to ktos tylko prosze o cale rozwiazanie bo nie mam zielonego pojecia o tym UZASADNIJ ZE NIE ISTNIEJA DWIE LICZBY ,KTORYCH SUMA JEST ROWNA 4 A ICH ILOCZYN JEST ROWNY 5
56
KevyB:
hejo, mam takie glupie zadanie do rozwiazania, tudzież musze narysowac wykres funkcji y=3x
2
− 2x − 1
17
alicjaaaa:
zad1 Podaj zbiór liczb, dla których wyrażenia ma sens liczbowy i zapisz to wyrażenie w najprostszej
1
alicjaaaa:
zad1 Wielomian W określony jest wzorem W(x)=ax
2
+7x+1.
2
alicjaaaa:
mam ogromna prozbe o rozwiązanie kilku zadan a matma dla mnie to jest czarna magia
41
Dariusswwe:
Hejka...kto pisze poprawkę z matmy 25 sierpnia? podstawę...pisać
3
ALA:
wykaz ze roznica kwadratow dwuch kolejnych liczb calkowitych niepodzielnych przez 3 , jest podzielna przez 3.
4
Dariusswwe:
Hej... mam dla kogoś z was ogromną prośbę. Ułożyłby mi ktoś przykładowy test z matmy na maturę... aktualnie jestem po przypomnieniu
1
ALA:
kazimierz bawił sie jednakowymi kostkami szesciennymi o krawedzi 1dm . gdy ułozył z nich duzy szescian zostało mu 7 kostek , a gdy długosc krawedzi duzego szescianu chciał powiekszyc o
29
EWELINKA:
zad 1 ania i maciek beda budowac dom . kupili dzialke w ksztalcie prostokata o powierzchni 640m
2
.wiedzac ze jeden bok prostokata jest o 12m dłuzszy od drugiego,oblicz nie uwzgledniajac
4
EWELINKA:
iloczyn piatej i szostej czesci pewnej liczby roznej od zera jest rowny tej liczbie . wyznacz te liczbe
1
EWELINKA:
a) 243x3−1=0
9
EWELINKA:
Rozwiąz równanie wielomianowe: 3x
3
− 2x
2
− 9x + 6 = 0