tekstowe
alicjaaa: łancuszek o masie 50g zawiera o 18g czystego złota wiecej niz łancuszek , który ma mase 40g
oraz w ktorym proba złota jest o 0,210 mniejsza niz w łancuszku o masie 50g.
a)oblicz proby zlota obu łancuszków
b)ile gramów czystego złota zawieraz kazdy łancuszek
z góry dziekuje jesli bedzie ktos tak dobroduszny i rozwiaze
Mariusz: a)
masa złoto
I 50 g − x+18g
II 40 g − x
x−złoto
mnozymy razy 200
5x+42=4x+72
x=30
próba 1 = 0,96 = 48g czystego złota
próba 2 = 0,75 = 30 czystego złota