wielomiany
alicjaaa: grupujac odpowiednie wyrazy rozłóz na czynniki
a) x3+3x2+x+3
b)12x3+4x2+9x+3
c)m2+mn−5m−5n
13 sie 21:42
Eta:
a) ( x
3 +3x
2) +( x +3) = x
2( x +3) +( x +3) = ( x +3)( x
2 +1)
pozostałe podobnie
13 sie 21:51
alicjaaa: poprosze jednak o rozwiazanie jesli mozna
13 sie 22:17
123: Nie wiem czy dobrze kombinuje:
b)
12x
3+4x
2+9x+3=
=4x
2(3x+1)+3(3x+1)
=(3x+1)(4x
2+3)
| | −1 | |
x= |
| z drugiego nawiasu nie rozłożymy bo Δ jest na minusie ? |
| | 3 | |
13 sie 23:04
Mariusz: bardzo dobrze
13 sie 23:07
Eta:
dokończę

c) (m
2 +5mn) +( −5m −5n)= m( m+n) −5( m+n) = ( m +n)(m −5)
13 sie 23:10
alicjaaa: dzięki
14 sie 09:05