WYRAZENIA ALGEBRAICZNE
ALA: wykaz ze roznica kwadratow dwuch kolejnych liczb calkowitych niepodzielnych przez 3 , jest
podzielna przez 3.
wskazowka (3n+1)2−(3n+2)2=−3(3n+1)
13 sie 12:55
tim: Liczba naturalna A: 3n + 1
Liczba naturalna B: 3n + 2
Wiesz dlaczego taki zapis? Jeżeli nie, spytaj.
(3n + 1)
2 − (3n + 2)
2 = ... = −9n − 3 = ... = −3(3n + 1)
| | −3(3n + 1) | |
Oraz: |
| = −(3n + 1) |
| | 3 | |
13 sie 12:59
Eta:
tim sprawdź jeszcze raz obliczenia.
13 sie 13:13
tim: Poprawka. Kierowałem się twoją wskazówką

= ... = −6n − 3 = −3(2n + 1)
13 sie 13:17