FUNKCJA
kAmYk: jakby ktos był chetny pomoc
PODAJ MIEJSCA ZEROWEFUNKCJI OKRESLONEJ WZOREM
A)
Y=2X, GDY X∊{−2,−1,0,1,2}
−X+6, GDY X∊{3,4,5,6}
B)
Y=2X+1, GDY X<1
3X+6,GDY X≥1
13 sie 21:13
Edek: a) w 1 będzie to 0 w 2 będzie 6
b) w 1 będzie to −
12 w 2 brak miejsc zerowych
powinieneś trochę poćwiczyć nad tym bo bez tego to ani rusz ...
13 sie 21:22
tim: Metoda:
za y podstawiasz 0 i liczysz x.
Np.
0 = 2x
x = 0
Sprawdzasz czy x należy do przedziału. Należy.
−x + 6 = 0
x = 6
Należy.
Funkcja a) ma dwa miejsca zerowe: 0 i 6.
13 sie 21:24