tekstowe
alicjaaa: | | 4 | |
Marek na rowerze jechał z srednia predkoscia 20km/h i przejechał trase |
| razy dluzsza niz |
| | 3 | |
kasia ktora jechala rowerem z srednia predkoscia 16km/h o 15 min krocej niz Marek . ile km
przejechal marek a ile kasia?
13 sie 20:49
alicjaaa: prosze o rozwiazanie jesli jest ktos w stanie
13 sie 20:59
tim: Marek
V = 20km/h
t = y
Kasia:
V = 16km/h
s = x
| | s | |
Wiedząc, że V = |
| ułóż ukłąd równań. |
| | t | |
s = droga
t = czas
V = prędkość
13 sie 21:27
Edek: t − czas jazdy Marka
s − droga przebyta przez Kasię
Lprzystam ze wzoru V=st −> V*t=s
20t=43s /*3
16(t−14)=s
60t=4s
16t−4=s
60t=4(16t−4)
60t=64t−16
−4t=−16
t=4
s=16*4−4=64−4=60 km −> droga Kasi
43s=43*60=80 km −> droga Marka
13 sie 21:28