.
alicjaaa: Dwie sztaby złota ważą o próbach odpowiednio 0,950 i 0,800 stopiono z dwoma kg czystego złota .
Po stopieniu otrzymano 25kg stopu złota o probie 0,906. Oblicz masy sztab złota o próbach
0,950i 0,800
13 sie 19:49
tim: x + y + 2 = 25
0,950x + 0,800y + 2,000 = 0,906 * 25
x − ilość złota A
y − ilość złota B
Skąd się co wzieło.
x + y + 2 = 25 (stopion xkg + ykg + 2kg i otrzymano 25kg)
0,950x + 0,800y + 2,000 = 0,906 * 25 (stopiono xkg złota 0,950, ykg złota 0,800y oraz 2kg złota
1,000 (czystego), a otrzymano 25kg złota 0,906)
13 sie 19:53
alicjaaa: dziekuje
13 sie 19:57
tim: Najważniejsze jest zrozumieć..
13 sie 20:05
alicjaaa: jak jest rozwiazane to potem juz łatwiej zrozumiec
13 sie 20:08