rownania kwadratowe zadanie tekstowe
EWELINKA: zad 1 ania i maciek beda budowac dom . kupili dzialke w ksztalcie prostokata o powierzchni
640m
2.wiedzac ze jeden bok prostokata jest o 12m dłuzszy od drugiego,oblicz nie uwzgledniajac
strat siatki ,ile metrow biezacych siatki trzeba kupic na ogrodzenie tej działki
13 sie 12:30
tim: Evil, dla ciebie

Ewelinko, która klasa? (do której idziesZ)
13 sie 12:31
evil_woodworm: x−jeden bok
(x+12)x=640
Wylicz z tego x.
13 sie 12:32
tim: ... a następnie obwód...
13 sie 12:32
EWELINKA: tyle to wiem tlko nie wiem jak dalej sobie z tym poradzic jak dojde do x2+12x=640
13 sie 12:37
EWELINKA: a klasa to 1 liceum
13 sie 12:38
tim: Idziesz do 1−szej?
Znasz może deltę?
Jeżeli nie, też jest metoda.
13 sie 12:40
evil_woodworm: Przenieś wszystko na jedną stronę i skorzystaj z delty (Δ), albo jakiegoś innego sposobu na
równania kwadratowe
13 sie 12:40
tim: Dokładnie
13 sie 12:49
tim: Źle

Jeżeli znasz deltę − przenoś.
Jeżeli nie − nie przenoś.
13 sie 12:49
tim: evil − ile lat?
13 sie 12:53
evil_woodworm: Ja bym to i tak przeniosła i rozłożyła
13 sie 12:54
evil_woodworm: Ja? 19. Po maturze w tym roku
13 sie 12:54
tim: evil − jak rozłożyła?

Jeżeli bez delty (ja jakby co 15, ale znam

) to wypisałbym dzielniki 640 (zakładając, że
ogrodzenie nie ma np. 22,125858m tylko jest naturalne)
1, 2, 4, 5, 8, 10, 16, 20, 32, 40, 64, 80, 128, 160, 320, 640
(Pozdrowienia dla
http://rudy.mif.pg.gda.pl/~skorp/dzielniki/)
i znalazł parę takich, które różnią się o 12. Tutaj 20 i 32
13 sie 12:56
EWELINKA: dzięki juz wiem o co chodzi znam delte nie wpadłam na to
13 sie 12:58
evil_woodworm: Tak bym rozłożyła:
x2+32x−20x−640=0
x(x+32)−20(x+32)=0
(x+32)(x−20)=0
13 sie 13:00
tim: Nienawidzę tego (tego rozkładania) tu, i w wielomianach. Wrrrrr...
13 sie 13:02
evil_woodworm: A ja właśnie lubię

I rozkładam jak się tylko da
13 sie 13:04
tim: Tylko nie "rozłóż" mnie na łopatki

. Ja nie lubię, bo nie widzę tego, gdzie i co trzeba

A skąd jestes?
13 sie 13:06
evil_woodworm: hehe

Zgaduj jak chcesz
13 sie 13:11
tim: Mow
13 sie 13:12
evil_woodworm: zgaduj, zgaduj

Powiem tylko tyle, ze duze miasto
13 sie 13:13
tim: Warszawa? Gdańsk? Krakow? Wrocław? Rzeszów? Poznań?
13 sie 13:20
evil_woodworm: zgadles
13 sie 13:21
Eta:
Wrocek
13 sie 13:24
tim: No jaki... xD
13 sie 13:25
evil_woodworm: Eta, masz racje

Pewnie cztałaś jak pisałam, że idę na PWr? ;>
13 sie 13:26
13 sie 13:29
evil_woodworm: hehe
13 sie 13:31
Eta: 
nudy, nudy
13 sie 13:32