rownania
alicjaaa: suma cyfr liczby dwucyfrowej a jest rowna 11. liczba otrzymana po przeniesieniu cyfrw liczbie a
jest mniejsza od polowy liczby a . wyznacz liczbe a
13 sie 21:47
Mariusz: liczba a składa sie z
x i y x i y<10
x−dziesiątki
y−jedności
mamy dane że
x+y=11 →
y=11−x
10y+x<1/2(10x+y) mnożymy przez dziesięć bo jest to cyfra dziesiątek
podstawiamy za
y
110−9x<1/2(10x+11−x)
220−18x<9x+11
27x>209
x>7,7 i x∊N
czyli może być równy 8 lub 9
Szukane liczby to
83 lub 92
13 sie 23:05
Eta:
Wtrącę się
Mariusz zapis : x i y <10 (
nie jest poprawny)
nalezy zapisać tak :
x = y={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
( bez
0 w tym przypadku ( chodzi o treść tego zadania)
oraz zapis :
x∊N powinien być zapisany też tak jak wyżej.( zaznaczyłam na niebiesko)
to bardzo wazne!
Pozdrawiam
13 sie 23:43
Mariusz: dzięki za poprawienie

właśnie się zastanawiałem jak to zapisac

Dzięki
13 sie 23:53
Eta:
13 sie 23:54
Mariusz: musze sie teraz uczyć omijania takich błędów bo matura za pasem
13 sie 23:58
Eta:
Póki co Miłych snów!
14 sie 00:14
alicjaaa: a ja dziękuje za rozwiązanie
14 sie 08:55