Eta:
Funkcje są równe wtedy i tylko wtedy gdy mają te same dziedziny
oraz gdy dla tych samych argumentów należących do D
przyjmują te same wartości.
wyznaczamy : D
f i D
g
D
f : −x ≥0 ⊂ x≥0 to x≤ 0 ∊ x≥0 wiec cz. wsp. : x=0
zatem
Df = {0} −−− zbiór jednoelementowy
D
g: (x −1)( x −2)≥0 <=> x€( − ∞, 1> U <2,∞)
Dg= (−∞,1> U <2,∞)
czy D
f równa sią D
g ?
zatem podaj własciwą odp.
Aldona: 1.Sprawdź, czy funkcje f oraz g są równe, jeśli :
a) f(x)= 1/|x|, g(x)= sgnx/x
b) f(x)= x
2−9/x−3, g(x)= x+3
c) f(x)= −2x, g(x)= −2
√x2
d) f(x)=
√x2 − 12x + 36 , g(x)= |x−6|
2.Wykaż że funkcje f oraz g nie są równe, jeśli :
a) f(x)=
√x2 , g(x)= (
√x)
2
b) f(x)=
2−10x+25/ x−5 , g(x)= x−5
d) f(x)= x
2−9/x+3, g(x)= |x−3|
3. Wykaż że funkcje f oraz g są równe jeśłi:
a) f(x)=
√9x2+6x+1, g(x)=|3x+1|
b) f(x)= x
4−1/ x
2+1, g(x)= x
2−1
c) f(x)= x
4+6x
2+9/ 2x
2+6, g(x)= x
2+3/2
d) f(x)= |3−x|/ x−3, g(x)= |x| = {−1, jeśli x należy (− nieskończoność, 3)
1, jeśli x należy (3, + nieskończoność )
Z góry bardzo dziękuje

!