WIELOMIANY
EWELINKA: Rozwiąz równanie wielomianowe:
3x3 − 2x2 − 9x + 6 = 0
13 sie 11:48
tim: Podpowiedź 1.
3x3 − 9x = 3x(x2 − 3)
−2x2 + 6 = −2(x2 − 3)
13 sie 11:50
evil_woodworm: x2(3x−2)−3(3x−2)=0
(3x−2)(x2−3)=0
(3x−2)(x−√3)(x+√3)=0
x1= 23
x2= −√3
x3=√3
Rozumiesz, czy coś Ci wytłumaczyć?
13 sie 11:53
evil_woodworm: aj, zepsułam. wybacz tim.
13 sie 11:54
tim: Nic nie szkodzi. Inaczej pogrupowaliśmy.
13 sie 11:56
evil_woodworm:
13 sie 11:57
tim:
13 sie 11:58
EWELINKA: 243x3−1=0
b) 5x3+525=0
rownania wielomianowe
13 sie 12:13
EWELINKA: dzieki
13 sie 12:16
tim: Ewelinko. Przerzuć liczby na druga stronę i zobacz co powstanie.
13 sie 12:26