funkcja
Mariola: Zrobi to ktoś może
okresl dziedzine funkcjif gdy;
a)f(x)=3x−1/√x2−4
b)f(x)=x/x−1+x/(x−1)2
13 sie 19:16
tim: Kochana alicjo..
| | ... | |
Mogłabyś zapisać w postaci ułamków (z boku jest instrukcja) U { ... } { ... } = |
| |
| | ... | |
(bez spacji).
Następnie podaj jakie są założenia
13 sie 19:18
Tomex: a) x
2 − 4 > 0 → x
2 >4 → x>2 v x<(−2)
b) x≠ 1
Chyba tak, jeżeli dobrze odczytałem
13 sie 20:12
Edek: Tomex raczej żle
a) x2−4>0 −> (x+2)(x−2)>0 −> x (−∞,−2) u (2,+∞)
b) x≠0 i (x−1)2>0 −> x≠0 i x≠1
13 sie 20:26
alicjaaa: dziekuje
13 sie 20:39
Tomex: Edek, a) masz taki sam wynik jak mój tylko inaczej zapisany

A w b) czemu (x−1)
2>0 ? W mianowniku spokojnie może być liczba ujemna, nie może być zera...
13 sie 21:38
Edek: Tomex ... du hast recht. To robią wakacje z człowiekiem ...
14 sie 19:46