???????
Blondyneczka: mam ogromna prozbe o rozwiazanie zadania cale rozwiazanie pomocy
WYZNACZ\ LICZBĘ DWUCYFROWĄ WIEDZĄC ZE JEJ CYFRA JEDNOŚCI JEST O 5 WIEKSZA OD CYFRY DZIESIATEK A
ILOCZYN TEJ LICZBY PRZEZ SUME JEJ CYFR JEST ROWNY 243
POMOCY PROSZE
13 sie 18:40
tim: x = cyfa dziesiatek
y = jednosci = x + 5
10x + y = nasz aliczba
11x + 5 = nasza liczba
(11x + 5)(2x + 5) = 243
22x2 + 65x + 25 = 243
22x2 + 65x = 218
Po obliczeniu:
x = 2
y = 7
Liczba to 27.
13 sie 18:57
Eta:

tim
13 sie 19:03
Blondyneczka: DZiękuje ślicznie
13 sie 19:04