matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.4.2018
Zadania
Odp.
3
QWERTY:
Punkty A=(−1,2) i C=(2,28) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego w którym AC=BC . Prosta zawierająca wysokość opuszczoną z wierzchołka C ma równanie 2y + x = 58.Oblicz pole trójkąta
3
mati:
W trójkacie równoramiennym ABC podstawa AB=4 wysokość CD=6
2
Marta:
Wyznacz dziedzine funkcji wraz z rozwiazniem f(x)=x
3
ZW={−1,1,8}
12
Lukas R :
:::rysunek::: Pole prostokata wynosi 6 cm
2
4
xyz:
Liczby a i b są różne od zera i ab=a−b
a
b
Oblicz wartość wyrażenia :
+
−ab
b
a
3
Lukas R :
:::rysunek::: Na podlodze wylozonej kafelkami lezy kij
5
Mati:
sin 3x= cos π/2 − 3x
9
Kasia:
Oblicz sumę cyfr liczby
34
Anna:
Na trapezie o wysokości 8 opisano okrąg. Ze środka okręgu widać ramię trapezu pod
π
kątem o mierze
Oblicz pole trapezu
3
3
maturka:
Wykaz ze w skonczonym ciagu geometrycznym iloczyn wyrazów jednakowo oddalonych od poczatku i końca jest stały i równy jest iloczynowi wyrazu pierwszego i ostatniego.
17
Krzysiek60 :
Wedlug mnie to bardzo dziwne Kaza uczniowi ustalic czy mozna zbudowac trojkat o bokach 1cm 1cm 1m przed podaniem
5
QWERTY:
:::rysunek::: Trójkąt o wierzchołkach A(6,0) B(0,y) C(0,0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień okręgu
3
lel :
x − a
Jeżeli c=
to x=?
x − b
nie wiem jak to zrobić, nie pamiętam za bardzo jak tego typu równania się robiło.
1
sd:
udowonij uzywajac tylko aksjomatow ciala i tego ze 0a=0 dla kazdego a nalezacego do ciala
6
Grzechu:
pierwszy wyraz malejącego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2 a jego wyrazy a2, a3, a7 są w podanej kolejności trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
3
Oliwka K :
W fimie pracowali sami mezczyzni i bylo ich 40−tu Firma zatrudnila kilka kobiet i okazalo sie ze stanowia one 20 % zalogi
4
Oliwka K :
Gazda do swojego stada liczacego 28 owiec i 2 barany dokupil nowe stado w ktorym bylo 15 % baranow
4
Ale:
Narysować zbiory liczb zespolonych:
3
Natalia:
Prosze o pomoc! Zapisz rownanie w postaci a
w
gdzie a to liczba naturalna a w wymierna.
2
Oliwka K :
Hurtownik kupil 2 tony bananow 4/5 bananow sprzedal z zyskiem 12% a reszte z zyskiem 5%
3
Anna:
Z punktu leżącego na powierzchni kuli poprowadzono trzy cięciwy o długości a tworzące kąty
π
o mierze
Oblicz pole przekroju kuli płaszczyzną wyznaczoną przez końce tych cięciw
4
2
qwe:
Równanie |x − |x|| = 1ma
5
Oliwka K :
:::rysunek::: W pewnym prostokacie jeden z bokow jest o 6 dluzszy od drugiego
4
Oliwka K :
Lody z bita smietana i polewka kosztuja 15 zl Lody sa dwa razy drosze od bitej smietany
2
Oliwka K :
Pan Ignacy jest teraz 2 razy starszy od syna 18 lat temu byl od niego 3 razy starszy
5
Oliwka K :
:::rysunek::: Obwod czworokata ABCD jest 5 razy wiekszy od dlugosci przekatnej BD
2
cosinus:
PYTANIE: Czy w rownaniach, mam zwykle rownanie z niewiadomą x, po lewej stornie 6x, po prawej ułamek.
2
cosinus:
Rownanie:
2
Marta:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=5/√x
1
olo:
witam zapisz obwody wielokata w postaci wyrazen algeb. zredukuj wyrazy podobne . o to co pisze na
4
Drzewko:
W szkole jest 200 dziewcząt, 70 chłopców i 30 nauczycieli. Wśród nich odpowiednio 40%, 10% i 20% ma rude włosy. Oblicz prawdopodobieństwo, że przypadkowo spotkana osoba na korytarzu tej
3
Kami:
Witam liczyłem całke i zatrzymała mnie granica... logB/
√
B
2
+1
przy B do niesk. wiec wychodzi loginf/inf co z tym zrobić?
13
kawa z mlekiem:
1708
4
Julson:
12/|x−4|=x