prostokat
Oliwka K :

W pewnym prostokacie jeden z bokow jest o 6 dluzszy od drugiego
Gdy pare bokow dluzszych skrocono o 20% a pare bokow dluzszych przedluzono o 25% to otrzymano
prostokaty o takich samych obwodach
Jaki obwod ma kazdy z tych prostokatow
2(x+0,25x)+2[x+6−0,2(x+6)]= 2x+2(x+6)
2,5x+1,6x−9,6= 4x+12
0,1x= 21,6
x=216
Cos zle bo w odpowiedzi mam ze obwod to 108
13 kwi 12:01
annabb: Powinno być +9,6
13 kwi 12:05
Jerzy:
2(x + 6)*0,8 + 2*x*1,25 = 2x + 2(x + 6)
13 kwi 12:06
Oliwka K : Mysl dobra ale wykonanie

Dzieki . Ucze sie do sprawdzianu i Pani kazala przerobic zadania z ksiazki .
13 kwi 12:08
Blee:
Pomylka w drugiej linijce ... winno byc +9.6
13 kwi 12:08
Oliwka K : Dzieki rowniez Jerzy
13 kwi 12:09