proszę o rozwiązanie
Anna: Na trapezie o wysokości 8 opisano okrąg. Ze środka okręgu widać ramię trapezu pod
| | π | |
kątem o mierze |
| Oblicz pole trapezu |
| | 3 | |
13 kwi 20:26
Bogdan:
13 kwi 21:00
Anna: czyli po obliczeniu
czy to jest dobrze
13 kwi 21:42
Tadeusz:

chyba za daleko idące uproszczenie
13 kwi 21:47
Anna: teraz to co narysował Tadeusz z 13 kwi 21:47
to nie wiem jak obliczyć
13 kwi 22:03
Mila:

Może tak?
13 kwi 22:08
Eta:
P= 64
√3
Z rys.
Bogdana
Dla trójkąta równobocznego: hΔ=3r=8 to 9r
2=64 , a=2r
√3
| | 1 | |
PΔ równobocznego = |
| *2r√3*3r= 3r2√3 |
| | 2 | |
P(trapezu)=3P
Δ=3*3r
2√3= 9r
2√3= 64
√3
======
13 kwi 22:17
Anna: na jakiej podstawie h = 3r
13 kwi 22:28
aniabb: i wg rys Mili... kąt wpisany ma połowę środkowego więc kąt BAC=30° czyli dółdoh=8√3
oraz równoramienny więc dółdoh=(a+b)/2
zatem
P=8√3•8 =64√3
13 kwi 22:28
aniabb: h=3r gdzie r to promień okręgu wpisanego (z tablic maturalnych dla trójkąta równobocznego)
13 kwi 22:30
Eta:
13 kwi 22:31
Eta:
Hej
aniabb co to jest "dół" ? w matematyce
13 kwi 22:33
aniabb: najpierw chciałam napisać a

bo tak na rysunku by pasowało ..ale potem pomyślałam, że lepiej
a zostawić jako całą podstawę

ale rzeczywiście..podstawy mogłam załatwić odcinkami

dół to to co niżej niż wyżej
13 kwi 22:37
Eta:
13 kwi 22:38
aniabb: dodatkowo zmienne można nazwać dowolnie byle było opisane co jest co

zatem dółdoh to część odcinka AB od A do połączenia z h (tą czerwoną linią )

no i tradycyjnie im bardziej precyzyjnie tym mniej zrozumiale
13 kwi 22:41
Tadeusz:
i też "w domu"
13 kwi 22:58
Anna: r wpisanego w trójkąt równoboczny to
13 kwi 23:09
aniabb: zatem 3r=h
13 kwi 23:11
Anna: według Tadeusza 13 kwi 23:58
13 kwi 23:12
Tadeusz:
można bez tego ... ∡BAC=30
o
| | 8 | | 8 | |
zatem |AE|= |
| a P=8* |
| =64√3 |
| | tg30o | | tg30o | |
13 kwi 23:14
13 kwi 23:15
13 kwi 23:15
Anna: nie wiem jak obliczyć EB według rysunku Tadeusza 13 kwi 22:58
również nie wiem dlaczego pole trapezu jest równe to co zapisał Tadeusz 13 kwi 23:14
13 kwi 23:21
Eta:
to P(trapezu)= |AE|*h =..
13 kwi 23:25
Tadeusz:
zaznaczony na czerwono kąt to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt 60o a ten
jest kątem srodkowym. Czyli "czerwony kacik" ma miarę 30o
... czego jeszcze w tym nie rozumiesz?
13 kwi 23:26
Anna: ja rozumiem że szukany trapez to ABCD a nie trapez AECD
13 kwi 23:35
Tadeusz:
to oczywiste ...
13 kwi 23:42
Eta:

Anna zapamiętaj :
w każdym trapezie równoramiennym
| | a+b | | a−b | |
|AE|= |
| zaś : |EB|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc pole trapezu ABCD : |AE|*h
W tym zadaniu |AE|=8
√3 i h=8
to P=8
√3*8= 64
√3
długość odcinka EB nie jest tu potrzebna do obliczenia pola !
13 kwi 23:47
Anna: to dlaczego pole trapezu
P t = AE*h
13 kwi 23:49
Tadeusz:
...
Anno ... chyba pora spać
13 kwi 23:50
mati:
Anna
A jaki jest wzór na pole trapezu ?
napisz...............
13 kwi 23:53
Eta:
Dobre pytanie

Daj odpowiedź , którą zadał
mati
i wszystko będzie jasne
13 kwi 23:56
Anna: dziękuję bardzo już wiem dlaczego pole trapezu wynosi Pt = AE *h
14 kwi 00:02
Anna: Jeszcze raz dziękuję i życzę dobrej nocy
14 kwi 00:04
Tadeusz:

spij dobrze
14 kwi 00:10