błędy rachunkowe
Grzechu: pierwszy wyraz malejącego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2 a jego wyrazy
a2, a3, a7 są w podanej kolejności trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
Oblicz lim n−>∞ (a1+a2+a3+...+an) / (1−3n+2n2) w liczniku jest a1+a2+a3+...+an
w mianowniku 1−3n+2n2
Mógłby ktoś to rozwiązać? bo w internecie znalazłem podpowiedz ale wychodzą mi
nie ziemskie liczby.
13 kwi 15:51
Blee:
| | a1 + ... + an | | (4 + (n−1)r)n | | r | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 1 − 3n + 2n2 | | 2(1−3n+2n2) | | 4 | |
więc wystarczy wyliczyć różnicę
13 kwi 15:59
Blee:
z równania:
(2+2r)2 = (2+r)*(2+6r)
13 kwi 16:00
Grzechu: aaa dzięki, różnica wyszla mi −3− √6 /3 lub −3+ √6 /3
Możliwe to?
13 kwi 16:02
Grzechu: ktoś pomoże?
13 kwi 19:54
Adamm: źle ci wyszło, licz jeszcze raz
13 kwi 19:57
Grzechu: dzieki, bo dlugim czasie blad znaleziony
13 kwi 20:46