prostokat i trojkaty
Lukas R :

Pole prostokata wynosi 6 cm
2
Obliczyc pole tego czerwonego trojkata
Jak do takich zadan podchodzic?
W sumie tam w zadaniu sa trzy prostokaty .
13 kwi 22:47
aniabb: pole trójkąta = 6/2 = 3
13 kwi 22:48
Lukas R : A dlaczego tak ?
13 kwi 22:49
aniabb:
prostokąt P=a•b
trójkąt o tej samej a i h=b
P=a•b/2
13 kwi 22:49
Lukas R :

Za tamto dzieki a tutaj ?
jeszcze bede mial jeden rysunek jesli pozwolisz
13 kwi 22:54
aniabb: pole obu trójkątów razem też połową pola prostokąta
13 kwi 22:55
Lukas R :

Trzeci rysunek
13 kwi 22:56
aniabb: pole obu trójkątów razem też połową pola prostokąta
13 kwi 22:57
Lukas R : Ale jakis wzor jak do pierszsego ?
13 kwi 22:59
DM: P1 = a *h1 / 2
P2 = a * h2 / 2
h1 + h2 = b
P1 + P2 = (a*h1 + a*h2) / 2 = a(h1 + h2) / 2 = a*b / 2
13 kwi 23:03
Eta:
| | b*w | | b*h | |
P1= |
| , P2= |
| i w+h=a |
| | 2 | | 2 | |
| | b | | b | | 1 | |
P1+P2= |
| *(w+h)= |
| *a = |
| P▭ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 kwi 23:04
aniabb:
| | e•b | | f•b | | (e+f)•b | | a•b | |
PΔ= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 kwi 23:05
Lukas R : Teraz zrozumialem . Dziekuje .
13 kwi 23:09