Ice Tea: Jest ktoś jeszcze o tej porze? Potrzebuję na jutro dwa zadania z ciągów (poziom liceum). Zaraz
je
napiszę, bardzo proszę o pomoc.
13 kwi 00:09
Ice Tea: 1

Określ dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f. Podaj jej zbiór wartości.
f(x)=−1+
1x−
1x2+....
Widzę że to ciąg geometryczny o ilorazie −1/x, ale co dalej? Z którego wzoru na sumę mam
skorzystać?
13 kwi 00:11
Ice Tea: tam słabo widać, trzecia rzecz, tuż za +1/x, to − 1/x2
13 kwi 00:12
Ice Tea: drugie zadanie:
rozwiąż równanie
6(x−x2+x3−...)= 11+x + (11+x)2 + i tutaj dodawany jest ułamek z tym samym
licznikiem i mianownikiem,
tylko ze podnoszony po kolei do kolejnych potęg, 2, 3 itd.
Widzę że to ciągi geometryczne o ilorazie najpierw −x, potem o ilorazie takim jak pierwszy
wyraz, ale z którego
wzoru korzystac i dlaczego?
13 kwi 00:16
13 kwi 00:20
Ice Tea: i zawsze korzystam z wzoru:
s=a1/1−q?
Warunek zbieżnosci tez pisać?
że q: (−1,1)
13 kwi 00:21
kawa z mlekiem:
tak
13 kwi 00:22
Ice Tea: a to zadanie z funkcją? wyszło mi że wzór to:
1/(x+1) − 1
co dalej?
13 kwi 00:24
Ice Tea: ?
13 kwi 00:31
kawa z mlekiem:
|q|<1 to x∊ ......... i x≠0
| | 1 | |
uwzględnij te założenia i maluj wykres f(x)= |
| −1 |
| | x+1 | |
13 kwi 00:33
Ice Tea: DZIEDZINA: wszystko oprócz −1 i 0
ZBIÓR WARTOŚCI: oprócz −1
?
13 kwi 00:36
Ice Tea: ?
13 kwi 00:41
Ice Tea: :C
13 kwi 00:47
kawa z mlekiem:

x∊(−
∞,−1)u (1,
∞) i f(1)= −1/2
Zw= ..
13 kwi 00:50