Wyrażenia algebraiczne
lel : | | x − a | |
Jeżeli c= |
| to x=? |
| | x − b | |
nie wiem jak to zrobić, nie pamiętam za bardzo jak tego typu równania się robiło.
Mnożyć przez (x−b)
2, czy jest jakiś inny sposób?
PW: Pomnożyć obie strony przez (x−b). Można mnożyć, gdyż liczba ta jest z założenia różna od zera
(występuje w mianowniku).
cx−bc=x−a
cx−x=bc−a
x(c−1)=bc−a
Zakładamy, że (c−1)≠0, dlatego można było wykonać dzielenie.
Gdyby c−1=0, czyli c=1, to badana równość miałaby postać
skąd
x−b=x−a,
czyli równość byłaby zdaniem prawdziwym dla każdej x∊R, pod warunkiem że a=b.