stado owiec
Oliwka K : Gazda do swojego stada liczacego 28 owiec i 2 barany dokupil nowe stado w ktorym bylo 15 %
baranow
W polaczonym stadzie barany stanowily 10%
jak liczne stado dokupil gazda .?
Ile baranow ma teraz z stadzie
13 kwi 14:40
Tadeusz:
| 0,15x+2 | |
| =0,1 ⇒ 0,15x+2=3+0,1x ⇒ 0,05x=1 ⇒ x=20 |
| 30+x | |
ma teraz stado liczące 20+x .... itd
13 kwi 14:52
Oliwka K : Dobrze . dziekuje .
13 kwi 15:00
Tadeusz:
oczywiście 30+x
13 kwi 15:10
Oliwka K : W polaczonym stadzie jest 5 baranow .
| | 10 | | 500 | |
10% z 50= |
| *50= |
| = 5 |
| | 100 | | 100 | |
13 kwi 16:38