Czworokat
Oliwka K :

Obwod czworokata ABCD jest 5 razy wiekszy od dlugosci przekatnej BD
Obwod trojkata ABDwynosi 40
Obwod trojkata BCD wynosi 23
Jaka dlugosc ma przekatna BD
a+b+c+d=x
a+d+x/5=40
b+c+x/5=23
dalej nie wiem co
13 kwi 10:08
aniabb:
a+d=40−x/5
b+c=23−x/5
wstawiasz do pierwszego
40−x/5+23−x/5 =x
i liczysz
13 kwi 10:16
aniabb: x/5=21
13 kwi 10:17
Oliwka K : Dziekuje
13 kwi 10:20
Oliwka K : aniabb
Mi wyszlo x=45 i x/5=9
13 kwi 10:33
annabb: To masz dobrze... za bardzo się pospieszylam pod koniec
13 kwi 12:11