liczba
Kasia:
Oblicz sumę cyfr liczby
10+11−12+13+14−15+16+17−18+.... +199+200−201
13 kwi 21:55
Eta:
18
13 kwi 21:58
rna: Eta, jak to obliczyłaś?
13 kwi 22:25
Eta:
(10+11−12)=9
(13+14−15)=12
(16+17−18)= 15
:
:
(199+200−201)= 198
te trójki liczb ....tworzą ciąg arytmetyczny r= 3 , a
1=9, a
n=198
S
n= (9+198)*32 = 6624 to suma cyfr : (6+6+2+4)=18
13 kwi 22:30
;ddd:
Dwa ciagi:
1
o 10 + 11 + 12 + ... + 201
201 = 10 + (n−1)*1 −−> 191 = n−1 −−> n = 192
| | 10+201 | |
Sn = |
| *192 = 20256 |
| | 2 | |
2
o 12 + 15 + 18 + ... + 201
201 = 12 + (n−1)*3 −−> 189 = 3n − 3 −−> n = 64
zatem wynikowy ciag
1
o − 2*2
o:
20256 − 2*6816 = 6624
Suma cyfr dla 6624 to 6+6+2+4 = 18
13 kwi 22:33
Eta:
Co to jest w matematyce : "wynikowy ciąg" ?
13 kwi 22:35
;ddd: to taki wyniczek odejmowanka dwoch innych ciagow
13 kwi 22:35
rna: A, nie doczytałam, że chodzi o sumę cyfr uzyskanej liczby. Dzięki za szybką odpowiedź.
13 kwi 22:36
;ddd: wynikowa suma winna byc *
13 kwi 22:36
Eta:
13 kwi 22:37