Funkcja
Marta: Wyznacz dziedzine funkcji wraz z rozwiazniem f(x)=x3 ZW={−1,1,8}
13 kwi 22:54
aniabb: x={−1, 1, 2}
13 kwi 22:57
DM: D = {−1,1,2} ?
13 kwi 22:57
Marta: A moge prosic rozwiaznie
14 kwi 20:50
DM: Zawsze myślałem, że "rozwiązać funkcję" to eufemizm dla znalezienia miejsc zerowych.
W tym przypadku może być problem bo ZW nie uwzględnia {0}
14 kwi 21:04
Janek191:
x3 = − 1 ⇒ x = − 1
x3 = 1 ⇒ x = 1
x3 = 8 ⇒ x = 2
więc
Df = { −1, 1, 2}
14 kwi 21:09
Marta: Skad te 2
14 kwi 22:51
aniabb: bo 23=8
14 kwi 22:53