zadanie maturalne
maturka: Wykaz ze w skonczonym ciagu geometrycznym iloczyn wyrazów jednakowo oddalonych od poczatku i
końca jest stały i równy jest iloczynowi wyrazu pierwszego i ostatniego.
13 kwi 19:07
Adamm:
a1, a2, ..., an − ciąg geometryczny
mamy wykazać że
a1an=a2an−1=akan−k, n−1≥k≥1
nie ma właściwie co udowadniać, wystarczy skorzystać z:
ak=a1*qk−1
13 kwi 19:22
Adamm: a właściwie
a1an=akan−k+1
13 kwi 19:23
Bogdan:
a1 * an = a 1* a1qn−1 = a12qn−1
a2 * an−1 = a1g−q * a1qn−2 = a12qn−1
...
ak * an−k+1 = a1qk−1 * a1qn−k = a12qn−1
13 kwi 21:08