z
QWERTY: Punkty A=(−1,2) i C=(2,28) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego w którym AC=BC . Prosta
zawierająca wysokość opuszczoną z wierzchołka C ma równanie 2y + x = 58.Oblicz pole trójkąta
ABC
13 kwi 23:56
Tadeusz:
Przez punkt A npisz równanie prostopadłej do danej prostej zawierającej wysokość
y−2=2(x+1) ⇒ y=2x+4
Poszukaj punktu przecięcia i wyznacz wysokość trójkąta ... potem podstawę i pole.
Inny sposób to z kątem przy wierzchołku
14 kwi 00:09
Eta:
P=220
14 kwi 00:12
Eta:
AB: −2(x+1)+1(y−2)=0 ⇒ AB: y=2x+4
2y=4x+8 i 2y=58−x ⇒ x=10 i y= 24 D(10,24)
|AD|= .......... = √605 i |CD|= ....=√80
P(ABC)= |AD|*|CD|= √48 400 = 220
=====
14 kwi 00:17