trójkąt
mati:
W trójkacie równoramiennym ABC podstawa AB=4 wysokość CD=6
Okrąg którego średnicą jest bok AC przecina bok BC w punkcie M
Oblicz pole trójkąta DBM
13 kwi 23:52
Mila:
JUtro

Dobranoc
14 kwi 00:03
Eta:

1/ rysunek .....
2/ trójkąty ADC i AMC i ABM są prostokątne ( dlaczego ......
3/D jest środkiem przeciwprostokątnej ΔABM to |DM|=|AB|/2=2
zatem ΔDBM jest równoramienny o kącie β między ramionami
| | 1 | |
P(DBM)= |
| *2*2*sinβ= 2sinβ |
| | 2 | |
należy wyznaczyć sinβ ....
180
o−2α to sinβ= sin2α= 2sinα*cosα
4/ w ΔDBC tgα= 3 to sinα= 6/
√36+4= 3/
√10 to cosα= 1/
√10
zatem P(DBM)= 2*2*(3/
√10)*(1/
√10) = 6/5=1,2
P(DBM)= 1,2
============
To jeden ze sposobów
Może
Mila poda inny sposób
14 kwi 00:45
Eta:
2 sposób łatwiejszy

skoro ΔDBM jest równoramienny i ΔABC też równoramienny
o kątach α przy podstawach więc są trójkątami podobnymi
|BC|=
√62+22=2
√10
to pola są w skali k
2=10
zatem P(ABC)= 12 to P(DBM) = 12/10= 1,2
14 kwi 00:59