matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.4.2021
Zadania
Odp.
1
xyz:
Mam problem z określeniem granic całkowania w zadaniu na obliczenie objętości bryły ograniczonej powierzchniami:
1
xyz:
Witam, pomoże ktoś określić granice całkowania. Mam obliczyć objętość bryły ograniczzonej z=4−x−y, z=0, y=x
2
, y=1
2
kali:
2
m
2
−3m+2
Równanie sin(4x−
π)=
13
m−1
ma rozwiązanie dla m należącego do przedziału: A.(1;3> B.(−1;1) C.(−1;2) D.<−1;1) próbowałem rozwiązać że wyrażenie po prawej ma być ≥−1 i ≤1 i wyszło mi m∊(−
∞
;1)∪(1;3>
3
anna:
W wyniku dwóch obniżek cenę komputera obniżono o 40%. Druga z tych obniżek była obniżką o 25%.
2
mac:
e
x
< bądz równe 0 Dla jakiej wartości parametru a funkcja funkcji f jest cągła w xo=0 x + a+1> badz równe 0
2
bruh:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (𝑎𝑛) mając dane: 𝑎3 = −5 i 𝑎12 = 13, a następnie wyznacz wzór tego ciągu.
4
bruh:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 26, a różnica −4. Oblicz siódmy wyraz oraz sumę trzydziestu jeden początkowych wyrazów tego ciągu.
1
zuzia:
rownanie rozniczkowe
6
anna:
cos107∘cos73∘
wartość wyrażenia
wynosi
sin73∘sin 107∘
3
Wojtek:
Jak można to rozpisać <x, y+z>
2
Natalia:
1
jaros:
4
∑
∞
n=1
=
= 1/n − 1/(n+4)
n(n+4)
7
addfafad2asd3:
Cześć,
5
lub nick:
Jak udowodnić poprawność tej nierownosci,bez implikacji w indukcji ?(T
n−1
⇒ T
n
),widziałem te rozwiązanie już na forum.
1
Wiktoriaa.:
a) 3x −1 / 2x +4 + x / x+2 b) x+7 / x2 −16 + 4 / x+4
4
Kinia:
Liczby całkowite 𝑎 i 𝑏 są dodatnie i spełniają równość 20𝑎 + 21𝑏 = 617. Znajdź wartość 21𝑎 + 20𝑏.
4
matura PR:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona
1
stata:
Wiadomo, że 5% wszystkich mężczyzn i 0,25% wszystkich kobiet jest daltonistami. Wybrana losowo osoba okazała się daltonistą. Obliczyć prawdopodobieństwo, że następna osoba tej samej płci co
3
rafal:
Punkt A(15,−5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy wierzchołku B, opisanego na okręgu x
2
+y
2
=25. Wyznacz wierzchołki Bi C tego trójkąta, wiedząc, że jego
2
student:
oblicz
√
(5−4i)
4
można to policzyć w ten sposób że pierwiastek skróci się z 4 potęgą i zostanie (5−4i)
2
czy
7
100DniDoMatury:
Na kole o promieniu 12cm opisano trójkąt prostokątny. Oblicz długości boków trójkąta, którego
6
anna:
Dwa stożki o takich samych podstawach połączono podstawami z podstawami walca w taki sposób jak na rysunku.
6
Fenek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla którego dwa różne pierwiastki równania mx
2
+(2m+1)x+3=0 spełniają warunek x1<−1<x2.
17
bozena:
DANE SĄ PUNKTY A(4,1) B(−2,5) I P(6,4).NA PROSTEJ RÓWNOLEGŁEJ DO PROSTEJ AB I PRZECHODZĄCEJ PRZEZ PUNKT P ZNAJDZ PUNKT RÓWNOLEGŁY OD PUNKTÓW A I B
2
Malwaa:
Drukarka kosztuje 260zł. Stawka VAT wynosi 23%. Jaka jest cena netto drukarki?
10
anna:
Liczba a jest dodatnim pierwiastkiem równania x
2
− 2
√
2
x − 2 =0 . Oblicz wartość wyrażenia
4
Mati:
Dziecko chce kupić 5 batoników. W sklepie są batoniki w 8 różnych kolorach. Na ile sposobów może kupić te batoniki, jeżeli:
13
anna:
Wykaż, że dla dowolnego kąta α ,
9
Kinia:
Liczby całkowite 𝑎 i 𝑏 są dodatnie i spełniają równość 20𝑎 + 21𝑏 = 617. Znajdź wartość 21𝑏+20𝑎.
3
aaska:
Zadania z logiki