znajdz punkt
bozena: DANE SĄ PUNKTY A(4,1) B(−2,5) I P(6,4).NA PROSTEJ RÓWNOLEGŁEJ DO PROSTEJ AB
I PRZECHODZĄCEJ PRZEZ PUNKT P ZNAJDZ PUNKT RÓWNOLEGŁY OD PUNKTÓW A I B
11 kwi 11:35
6latek: Jednak dalej krzyczysz .
Znajdz w ksiazce albo w internetach definicje punktu i zastanow sie czy punkt moze byc
rownolegly do innego punktu
11 kwi 12:06
6latek: Moge pomoc rozwiazac to zadanie ale nie dosc ze krzyczysz z wlaczonym CAPS LOCK to przepisujesz
zadanie z tym samy bledem i nawet sie tym nie zainteresujesz (chociaz masz na to zwrocona
uwage)
11 kwi 12:53
bozena: ok rozumiem o to krzyczysz . Masz rację to ma być punkt równoodległy od punktów a i b
.Nie zauważyłam błędu
Proszę o pomoc
11 kwi 15:32
6latek:

Najpierw rysunek do zadania trzeba zrobic
1) napisz rownanie prostej AB −wystarczy tez wyznaczyc jej wspolczynnik kierunkowy
2) napisz rownanie prostej rownoleglej do AB i przechodzacej przez punkt P
3) wyznacz srodek odcinka AB
4) Masz srodek odcinka AB napisz rownanie symetralnej odcinka AB
5) Wyznacz punkt przeciecia tej symetralnej i prostej przechodzacej przez punkt P
Potrafisz to zrobic?
11 kwi 15:44
bozena: nie . wogule tego nie rozumiem .
11 kwi 16:34
6latek: Chwilke poczekaj
11 kwi 16:36
6latek: Zacznijmy od tego
Rownanie prostej przechodzacej przez dany punkt R=(x
0,y
0) wyraz sie wzorem
y=m(x−x
0)+y
0
================ z tego bedzie korzystac
1) wyznaczymy wspolczynnik kierunkowy m prostej AB aby
a) napisac rownanie prostej rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt P
b) napisac rownanie prostej prostopadlej do AB (rownanie symetralnej odcinka AB
Mamy punkty A=(4,1) i B=(−2,5)
wspolczynnik kierunkowy m prostej AB
| | yb−ya | | 5−1 | | 4 | | 2 | |
m= |
| = |
| = − |
| = − |
| |
| | xb−xa | | −2−4 | | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
m1=m=− |
| −wspolczynnik kierunkowy prostej rownoleglej do AB |
| | 3 | |
| | 3 | |
m2= |
| −wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do AB |
| | 2 | |
Rownanie prostej rownoleglej do AB i przechodzacej przez P=(6,4) x
0=6 y
0=4
y=m
1(x−x
0)+y
0
============
Obliczamy srodek S odcinka AB
A=(4,1) B= ( −2,5)
Wzory na srodek odcinka
S=(1,3) x
0=1 y
0=3
Rownanie symetralnej odcinka AB
y=m
2(x−x
0)+y
0
Wyznaczamy teraz ten punkt rownoodlegly o A i B
Juz sama
wyznacz x i potem wstaw wyliczone x do np 1 rownania prostej i wylicz y
11 kwi 17:03
bozena: ok. mam nadzieje ze dam radę. DZIEKUJĘ BARDZO
11 kwi 17:06
blabla:

a
k= −2/3
| | 2 | |
pII k to p: y= − |
| (x−6)+4 |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
p: y=− |
| x+8 i C ∊p ⇒ C(x, − |
| x+8) |
| | 3 | | 3 | |
|BC|=|AC| to |BC|
2=|AC|
2
i mamy:
| | 2 | | 2 | |
(x+2)2+(3− |
| x)2=(x−4)2+(7− |
| x)2 |
| | 3 | | 3 | |
po uporządkowaniu i redukcji otrzymasz:
| | 2 | |
x=3 to y= − |
| x+8= .. = 6 |
| | 3 | |
C(3,6)
=====
11 kwi 17:30
6latek: Także skorzystam

Ciągle zapominam o tych wspolrzednych punktow
11 kwi 17:37
bozena: no i poległam wyliczyłam tylko x równe 3. czarna magia dla mnie .
11 kwi 18:01
6latek: No nie żartuj
Wstawiasz np do rownania
| | 2 | |
y=− |
| *3+8 (trojki skracasz ) |
| | 3 | |
y=−2+8=6
Przemyśl tez sposob rozwiazania
blabla
jest krotszy od mojego
11 kwi 18:08
bozena: w tym problem niewiedziałam gdzie to wstawić.
wszystkie zadania inne z egzaminu ogarnełam a tu pustka. dziekuje
11 kwi 18:14
6latek: Mozna bylo tez wstawic do tego rownania
| | 3 | | 3 | |
y= |
| x+ |
| i wyjdzie to samo |
| | 2 | | 2 | |
na zdrowie
11 kwi 18:17
bozena: zaćmienie umysłu juz mam to chyba ze względu na mój wiek hehe.
za stara jestem juz chyba na szkołe ale sie nie poddaje.
pozdrawiam semestr IV − 50 latka
11 kwi 18:23
Mila:
To co jeszcze nie jest jasne?
11 kwi 20:51
Mila:
Cześć
6−latku, w tamtym wątku dużo wpisów jest
11 kwi 22:07