Wyznacz wierzchołki B i C tego trójkąta
rafal: Punkt A(15,−5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy wierzchołku B,
opisanego na okręgu x2+y2=25. Wyznacz wierzchołki Bi C tego trójkąta, wiedząc, że jego
przeciwprostokątna jest równoległa do osi OX.
Jeżeli r=5 to AC: y=5 lub y=−5
Mógłby ktoś mnie nakierować, bo kompletnie nie wiem co dalej?
11 kwi 13:15
getin:
tylko y = −5, bo punkt A(15,−5) leży na prostej y=−5, a na prostej y=5 nie leży
więc C = (m, −5)
Niech prosta AB ma równanie y = ax+b i punkt A(15,−5) leży na tej prostej
−5 = 15a+b
b = −15a−5
y = ax−15a−5
ax−y−15a−5 = 0 to postać ogólna prostej AB
Odległość punktu (0,0) od prostej AB jest równa 5 − z tego warunku wyliczysz a
Mając prostą AB, prosta BC jest prostopadła do AB
Odległość punktu (0,0) od prostej BC jest równa 5 − z tego warunku wyliczysz brakujący parametr
prostej BC
i punkt B z układu równań z prostych AB i BC
potem C już łatwo (C leży na prostej BC)
11 kwi 14:00
11 kwi 14:08
rafal: Dziękuję
11 kwi 14:14