Szkolniak: | | ⎧ | ex, gdy x≤0 | |
| f(x)= | ⎩ | x+a+1, gdy x≥0 |
|
lim
x→0−f(x)=lim
x→0−(e
x)=1
lim
x→0+f(x)=lim
x→0+(x+a+1)=a+1, zatem a+1=1 −> a=0
Do tego dochodziła jeszcze kwestia, że liczyło się wartość funkcji w danym punkcie, ale jeżeli
tutaj tak naprawdę x=0 zawiera się w obu przedziałach jednocześnie, to nie wiem czy powinniśmy
policzyć f(0) z dwóch wzorów funkcji.
Czyli może byłoby to tak:
| | ⎧ | ex, gdy x≤0 | |
| f(x)= | ⎩ | x+1, gdy x≥0 |
|
f(0)=e
0=1
oraz f(0)=1, wartości te są sobie równe, zatem zero jest odpowiednią wartością dla parametru
'a'.
Ja bym to zrobił w ten sposób, może ktoś potwierdzi czy ok.