CIĄGI ARYTMETYCZNE
bruh: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 26, a różnica −4. Oblicz siódmy wyraz oraz sumę
trzydziestu jeden początkowych wyrazów tego ciągu.
11 kwi 21:00
6latek: a
1=26
r=−4
a
7=a
1+(7−1)*r= policz
a
31=a
1+(31−1)*r = policz
| | a1+a31 | |
S31= |
| *31 = podstaw i policz |
| | 2 | |
11 kwi 21:26
blabla:
an=26+(n−1)*(−4)
an=−4n+30
a7= −4*7+30 =....
S31= a16*31 , a16= −4*16+30= −34
S31=..........
11 kwi 21:27
getin:
26, 22, 18, 14, 10, 6, 2
a
7 = 2
a
1 + 30r = a
31
26 + 30*(−4) = a
31
26 − 120 = a
31
a
31 = −94
| | (a1+a31)*31 | | (26−94)*31 | |
S31 = |
| = |
| = −1054 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. a
7 = 2, S
31 = −1054
11 kwi 21:27
weeaboo: arigatou gozaimasu
11 kwi 21:30