rozwiazanie rownania rozniczkowego
zuzia: rownanie rozniczkowe
moj dylemat polega na tym ze ksiazkowy wynik to
y(t)=t ln|Ct|
a moj
y(t)= t ln|t|+Ct
wydaje mi sie ze sa sobie rownowazne, ale nie moge tego dobrze sobie rozpisac, a czy moja forma
zapisu rozwiazania jest poprawna?
Mariusz:
To równanie można rozwiązać zarówno jako jednorodne jak i liniowe
ln|y|=ln|t|+C
1
ln|y|=ln|t|+ln|C
2|
ln|y|=ln|C
2t|
|y|=e
C2t
y=±e
C2t
y=C
3t
y(t)=C(t)t
(C'(t)t+C(t))−C(t)=1
C'(t)t=1
C(t)=ln|t|
Całka ogólna równania jednorodnego to
y(t)=Ct
Całka szególna równania niejednorodnego to
y(t)=tln|t|
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą całki ogólnej równania jednorodnego
i całki szczególnej równania niejednorodnego
y(t)=tln|t|+Ct
Wg mnie twój wynik jest ok
Zastanówmy cię nad ich wynikiem
Rozbijmy ten logarytm na sumę logarytmów
y(t)=t(ln|C|+ln|t|)
zatem mamy
y(t)=ln|C|t+tln|t|
Wygląda na to że wzięli inną stałą niż ty