proszę o rozwiązanie
anna: Wykaż, że dla dowolnego kąta α ,
cos45 α+ sin 25α + cos2 5α ⋅sin25α = cos49α + sin2 9α+ cos29 α⋅sin2 9α
11 kwi 09:20
getin:
dla ułatwienia zapisu
cos45α = c54
sin25α = s52
cos49α = c94
sin29α = s92
c54 + s52 + c52*s52 = c94 + s92 + c92*s92
mnożymy stronami przez 2
2c54 + 2s52 + 2c52*s52 = 2c94 + 2s92 + 2c92*s92
dodajemy stronami wyrażenie s54+s94
2c54 + 2s52 + 2c52*s52 + s54+s94 = 2c94 + 2s92 + 2c92*s92 + s54+s94
c54+2s52*c52+s54 + c54+2s52+s94 = c94+2s92*c92+s94 + c94+2s92+s54
(c52+s52)2 + c54+2s52+s94 = (c92+s92)2 + c94 + 2s92 + s54
1 + c54+2s52+s94 = 1 + c94 + 2s92 + s54
s94−c94 + c54−s54 + 2s52−2s92 = 0
(s92−c92)(s92+c92) + (c52−s52)(c52+s52) + 2s52−2s92 = 0
(s92−c92)*1 + (c52−s52)*1 + 2s52−2s92 = 0
−s92−c92 + s52+c52 = 0
−(s92+c92) + 1 = 0
−1+1 = 0
0 = 0
11 kwi 09:45
ICSP: cos4x + sin2x + cos2x*sin2x =
cos4x + sin2x(sin2x + cos2x) + cos2x*sin2x =
= cos4x + sin4x + 2sin2x*cos2 = (sin2x + cos2x)2 = 1
Bez względu na wybór kąta x.
Zatem L = 1 = P
11 kwi 09:46
klipton:
cos4x + sin2x + cos2x*sin2x =cos2x(cos2x +sin2x)+sin 2x=1
11 kwi 10:15
anna: dziękuję zadanie jest z próbnej matury INFO (4)
11 kwi 10:28
Maciess: @up To przecież tam są odpowiedzi dostepne do tych zadan.
@Filip Czemu do kosza?
11 kwi 10:33
getin:
może się mylę ale wydaje mi się że trzeba mieć wykupiony abonament aby mieć dostęp do rozwiązań
próbnych matur
11 kwi 10:39
tomek:
@ getin
Nie dało się bardziej "zagmatwać" tego rozwiązania?
11 kwi 10:52
6latek: Ale przynajmniej rozwiazal
11 kwi 10:57
Maciess: @getin
Tak, który kosztuje coś chyba 10zł na tydzien. Godzina korków kosztuje przynajmniej 4 razy
tyle. Robią tam naprawdę dobre materiały i uważam, ze jesli ktos juz sie decyduje korzystac z
ich testów to warto jednak wesprzeć w ten sposób.
11 kwi 10:58
getin:
Dobra strona, wiem że nauczyciele też korzystają z tej strony
11 kwi 12:58
kerajs:
Rozwiązanie zadania 31 z
https://zadania.info/n/7419363 poziom podstawowy, zamieszczone
na tamtym serwisie. to:
''Zauważmy, że
cos
45x + sin
25x + cos
25x*sin
25x =cos
25x(cos
25x +sin
25x)+sin
25x=cos
25x+sin
25x=1
Dokładnie w ten sam sposób możemy obliczyć prawą stronę
cos
49x + sin
29x + cos
29x*sin
29x =cos
29x(cos
29x +sin
29x)+sin
29x=cos
29x+sin
29x=1''
czyli podobnie jak klipton o 10:15 .
11 kwi 18:47