Sprawdzenie zadania
stata: Wiadomo, że 5% wszystkich mężczyzn i 0,25% wszystkich kobiet jest daltonistami. Wybrana losowo
osoba okazała się daltonistą. Obliczyć prawdopodobieństwo, że następna osoba tej samej płci co
pierwsza, też okaże się daltonistą.
Proszę o sprawdzenie, czy dobrze zrobiłam, bo nie mam się kogo zapytać.
M − zdarzenie polegające na wylosowaniu mężczyzny
K − zdarzenie polegające na wylosowaniu kobiety
M
D − zdarzenie polegające na wylosowaniu mężczyzny daltonisty
K
D − zdarzenie polegające na wylosowaniu kobiety daltonistki
D − zdarzenie polegające na wylosowaniu daltonisty
P(M) = 0,5
P(K) = 0,5
P(M
D) = P(D | M) = 0,05
P(K
D) = P(D | K) = 0,0025
P(D) = P(D | M) * P(M) + P(D | K) * P(K) = 0,05 * 0,5 + 0,0025 * 0,5 = 0,02625
1. Prawdopodobieństwo tego, że druga kobieta będzie daltonistką, pod warunkiem, że pierwsza nią
była.
| | P(K1 ∩ K2) | | P(K2 | D) * P(D) + P(K1 | D) * P(D) | |
P(K2 | K1) = |
| = |
| = |
| | P(K2) | | P(K2) | |
| | 0,0025*0,02625 + 0,0025 * 0,02625 | |
|
| = 0,0525 |
| | 0,0025 | |
2. Prawdopodobieństwo tego, że drugi mężczyzna będzie daltonistą, pod warunkiem, że pierwszy
też nim był.
| | P(M1 ∩ M2) | | P(M2 | D) * P(D) + P(M1 | D) * P(D) | |
P(M2 | M1) = |
| = |
| = |
| | P(M2) | | P(M2) | |
| | 0,05 * 0,02625 + 0,05 * 0,02625 | |
|
| = 0,525 |
| | 0,05 | |
Prawdopodobieństwo tego, że następna osoba tej samej płci co pierwsza będzie daltonistą wynosi:
0,0525 + 0,525 = 0,5775
wredulus_pospolitus:
Zgodzisz się ze mną, że:
I. Jeżeli pierwszym daltonistą był facet, to wylosowanie kolejnego męskiego daltonisty wynosi
5%, prawda ?!
II. Jeżeli pierwszym daltonistą była kobieta, to wylosowanie kolejnej kobiety daltonisty wynosi
0.5%, prawda ?!
W takim razie powinniśmy sobie zadać pytanie:
Jaka jest szansa, że pierwszym daltonistą jest facet, a jaka że kobieta.
I stąd dochodzimy do czegoś takiego:
| | 0.5*5% | | 10 | |
P(ze to być facet) = |
| = |
| |
| | 0.5*5% + 0.5*0.05% | | 11 | |
| | 1 | |
w takim razie P(że to być kobieta) = |
| |
| | 11 | |
| | 10 | | 1 | | 101 | |
Stąd P(że druga osoba to być daltonista) = |
| *5% + |
| *0.5% = |
| ≈ 4,59% |
| | 11 | | 11 | | 2200 | |