proszę o rozwiązanie
anna: Liczba a jest dodatnim pierwiastkiem równania
x
2 − 2
√2x − 2 =0 . Oblicz wartość wyrażenia
11 kwi 10:46
6latek: a=√2+2
11 kwi 10:56
Maciess: Pozwijaj licznik i mianownik do postaci kanonicznych. Wtedy obliczenia, z wyliczonym 'a' przez
6latka, będą banalne (czyt. szybkie).
11 kwi 11:12
6latek: Zadaj sobie takie pytanie
jak ja chce zdac mature jesli czekam aby ktos rowiazal mi rownanie kwadratowe i podstawil do
gotowego wzoru?
11 kwi 11:12
anna: jak obliczyłeś
11 kwi 11:15
6latek: x
2−2
√2x−2=0
Δ=b
2−4*a*c
Δ=(2
√2)
2−4*1*(−2)
Δ=8+8=16 (2
√2)
2= 2
2*
√22=4*2=8
| | 2√2−4 | | 2(√2−2 | |
x1= |
| = |
| = √2−2<0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2√2+4 | | 2(√2+2 | |
x2= |
| = |
| = √2+2>0 |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 11:24
Maciess: @anna 54 Masz równanie kwadratowe i rozwiazujesz je normalnie. Masz jedno rozwiązanie
dodatnie, drugie ujemne.
11 kwi 11:25
Maciess: Znowu nie działają odsyłacze
11 kwi 11:25
6latek: Poprawie bo zgubilem (−) co nie zmienia wartosci obliczen
Δ=(−2√2)2−4*1*(−2)
Δ=16 bo (−2√2)2= (−2)2*√22= 4*2=8
11 kwi 11:28
ICSP: Korzystamy z tego, że a jest dodatnim pierwiastkiem równania.
a
2 − 2
√2a − 2 = 0
a
2 − 2 = 2
√2a //
2
a
4 − 12a
2 + 4 = 0
(a
2 − 4a + 2)(a
2 + 4a +2) = 0
a
2 − 4a = −2 // + 1
a
2 − 4a + 1 = − 1
| | a2 − 4a + 1 | | −1 | |
W = |
| = |
| |
| | a2 − 2√2a − 2 + 3 | | 0 + 3 | |
11 kwi 11:28
anna: dziękuję bardzo
11 kwi 12:17