algebra boola
aaska: Zadania z logiki
' oznacza negację
1. Korzystając z praw de Morgana udowodnić prawo rozdzielności:
A+(B*C)=(A+B)*(A+C)
2. Korzystając z prawa rozdzielności udowodnić prawo sklejania:
(A+B')*(A+B)=A
3. Udowodnić prawo pochłaniania:
A*B'+B=A+B
może mi ktoś wytłumaczyć jak zabrać się za takie zadania jak mam udowodnić wyprowadzone już
prawo ?
11 kwi 01:25
aaska: up
11 kwi 10:53
ite: np. 2/
(A+B')*(A+B) = /tutaj stosuję prawo rozdzielności sumy względem iloczynu/ = A+(B' * B) = A+0 =
A
11 kwi 20:44
ite:
3/ A+B = (A+B)*1 = (A+B)*(B+B') = AB+BB+AB'+BB' = AB+B+AB'+0 = (AB+B)+(AB'+0) =
= B+AB' = AB'+B
11 kwi 21:23