matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.8.2009
Zadania
Odp.
4
olka:
to jest z gwiazdką: pole trójkąta jest równe 20 cm
2
, a jeden z jego kątów ma miarę 150
0
. Wiedząc że długości wysokości poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych pozostają w stosunku
2
leszek:
ile liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr 1,2,3,4,5, w których: a) cyfry nie mogą się powtarzać
14
olka:
to jest inne.. przez wierzchołek A trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty. Oblicz stosunek pól tych trójkątów, jeśli dana prosta
12
olka:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkąta którego dwa boki mają długość 10 i 14 cm, a kąt między nimi ma miarę 60st.
5
olka:
:::rysunek:::
84
w trójkącie prostokątnym o polu 136,5 cm
2
cosinus jednego z kątów jest równy
. oblicz
85
długości boków tego trójkąta.
11
olka:
3
a to
W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy
. Promień okręgu
5
wpisanego w ten trójkąt ma długość 7 cm. oblicz pole tego trójkąta.
1
anusia:
nauczyciel ustawia 8 dzienników lekcyjnych w osiem wolnych przegródek. Ile jest możliwości ułożenia tych dzienników jeśli:
4
Mefir:
Ponownie problem z zadaniem dotyczącyh funkcji 2 zmiennych i obliczenia ekstremum
10
olka:
tego wogóle nie rozumiem: Punkt M leży wewnątrz trójkąta równobocznego ABC. Wykaż, że suma odległości punktu M od boków trójkąta jest równa długości wysokości tego trójkąta.
2
Pola:
Dosyć banalne zadanie, ale dopiero zaczynam ciąg geometryczny i po prostu jestem w kropce. Ciąg 36, 12
√
6
, 24... jest ciągiem geometrycznym.
11
olka:
jak się za to zabrać? W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16 cm, a długość wysokości poprowadzonej na tę podstawę jest równa 15 cm. oblicz długości pozostałych
2
anusia:
jacek ma 20 filmów dvd o tematyce sensacyjnej oraz 10 komedii. w sposób losowy wybiera trzy filmy ile jest możliwości wyboru:
1
Dariusswwe:
Ponownie matura 2009...tym razem zadanko numer 8... jak się brać za takie rzeczy
2
Dariusswwe:
Kochani pomóżcie mi bo... nie mam pojęcia jak rozwiązać zadanie 9 z matury 2009 z poziomu podstawowego...od czego zacząć
11
Anszej:
dla jakich wartosci parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x
4
− 3x
3
+ax
2
+a
2
x + 2 prze dwumian x−1 jest wieksza od 3
1
krzysiek2005:
Witam
To nie bedzie zadne zadanie, tylko chcialem sie zapytac, na jakie mozna isc studia, gdzie pojawia sie matematyka. Myslalem o UE we wrocku, jednak nie wiem, czy matura rozszerzona
8
Dariusswwe:
Witam... ciężki dla mnie czas bo przygotowuję się do poprawki matury z matmy
4
Pola:
Witam wszystkich
bawię się dzisiaj w ciągi i mam problem. Oto treść zadanka :
4
olka:
W trapezie ABCD, w którym ABIIcd przedłużono boki AD i BC do przecięcia w punkcie O. Oblicz długość odcinka OD wiedząc, że jest on krótszy od odcinka OC o 2 cm oraz, że AD=24 cm, BC=32
2
olka:
W trapezie ABCD poprowadzono przekątne. Wskaż pary trójkątów o równych polach, których wierzchołkami są wierzchołki trapezu. Z jakiego twierdzenia korzystasz?
1
qwerty:
Niech n będzie liczbą całkowitą. Udowodnij, że liczba n
3
−n jest podzielna przez 6. W odpowiedziach jest (n−1)n(n+1). I teraz mam pytanie. Czy to jest już udowodnione? A jak tak to
1
sylw:
dane są wielomiany W9x)=2x
3
−3x
2
−8x−3 i p(x)=(x+1)(ax
2
+bx+c) a) wyznacz a, b i c tak aby W(x)=P(x)
3
sylw:
dane są dwie fynkcje kwadratowe f(x)=3x
2
−2x+5 i g(x)=−x
2
+x−1. wyznacz największĄ I najmniejszą wartość funkcji h(x)=g(x)−f(x)
1
sylw:
wiedząc, że liczba 1−
√
3
jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−3x
2
+m, wyznacz wartość paramteru m
8
sylw:
sprawdź czy punkt P(6,1) leży na dwusiecznej kąta ABC trójkąta o wierzchołkach A(1,9) B(−3,1) C(2,−9)
5
sylw:
:::rysunek::: korzystając z danych przedstawionych na rysunku oblicz wartość wyrażenia:
2
sylw:
pewna parabola o wierzchołku W(2,5) przecina oś Oy w punkcie A(0,−3) a) wyznacz postać ogólną funjkcji kjwadratowej y=f(x) , której wykresem jest ta parabola
1
sylw:
rozwiąż równanie: 1−
x
3
+
x
2
9
−
x
3