trójkąt
olka: tego wogóle nie rozumiem: Punkt M leży wewnątrz trójkąta równobocznego ABC. Wykaż, że suma
odległości punktu M od boków trójkąta jest równa długości wysokości tego trójkąta.
10 sie 14:59
Bogdan:

a − długość boku trójkąta równobocznego, pozostałe oznaczenia jak na rysunku.
Trzeba wykazać, że bez względu na położenie punktu M w trójkącie ABC, zachodzi x + y + z = h.
10 sie 15:07
olka: ale jak ja mam to wykazać

z czego mam skorzystać?
10 sie 15:36
Zośka:
Skorzystaj z rozumu.
10 sie 15:38
olka: to mi na prawde sprawia trudność. nie dobijajcie mnie
10 sie 15:45
evil_woodworm: Zośka, może lepiej pomożesz koleżance?
10 sie 15:47
olka: chociaż malutka wskazóweczka co
10 sie 15:49
evil_woodworm: olka, ja niestety nie mam w tej chwili pomysłu, chociaż probuję coś wykombinować
10 sie 15:52
Zośka:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| a*h = |
| a*x + |
| a*y + |
| a*z / : |
| a
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
h = x + y + z i po kłopocie.
10 sie 15:55
olka: aha

ja mam problemy z liczeniem na liczbach a takie zadania bez liczb to dla mnie są całkiem
abstrakcyjne... Dziękuję Zośka
10 sie 16:01
evil_woodworm: O! Tak lepiej

Niestety nie wpadłabym na to tak łatwo

Zamiast tego szukałam jakichś
niestworzonych zalezności xD
10 sie 16:02