oblicz
leszek: ile liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr 1,2,3,4,5, w których:
a) cyfry nie mogą się powtarzać
b) cyfry mogą się powtarzać
10 sie 21:27
Bogdan:
Zastosuj wzór na wariację bez powtórzeń i wzór na wariację z powtórzeniami.
10 sie 21:37
IdaSz: Witam,
Zbiór n={1,2,3,4,5}−zbiór 5−elementowy, z którego losujemy trzy liczby k=3 i tworzymy
trzyelementowe ciągi.
a) cyfry nie mogą się powtarzać, więc są to wariacje bez powtórzeń.
| | 5! | |
V= |
| =3*4*5=60 możliwych liczb trzycyfrowych |
| | 2! | |
b) cyfry mogą się powtarzać − wariacje z powtórzeniami
W=n
k=5
3=125 możliwych liczb trzycyfrowych
10 sie 21:45