następny trójkąt
olka: to jest inne.. przez wierzchołek A trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą, która
podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty. Oblicz stosunek pól tych trójkątów, jeśli dana prosta
tworzy z bokiem AB kąt o mierze 25 st.
10 sie 20:51
olka:

czy te stopnie mi tu coś pomogą czy są bezużyteczne
10 sie 21:28
Bogdan:

Przydadzą się tylko 25
o i 35
o. Oblicz pole każdego z trójkątów korzystając z wzoru, który
zastosowałaś w poprzednim zadaniu.
10 sie 21:35
olka: a mogę się dowiedzieć ile to jest sinus z 25 i 35 st? bo nie wiem
10 sie 21:40
Squall: 250≈0,4226
350≈0,5736
10 sie 21:42
Squall: wystarczy wpisać w google "tablice trygonometryczne"
10 sie 21:42
olka: aha

dzięki za informację Squall
10 sie 21:45
Bogdan:
Squall − małe sprostowanie: nie 25o i nie 35o, a sin25o ≈ 0,4226 i sin35o ≈ 0,5736.
Nie potrzeba jednak brać tych wartości, wystarczy użyć w odpowiedzi sin25o oraz sin35o.
10 sie 21:51
olka: ale Ty Bogdan jesteś zasadniczy
10 sie 21:56
Squall: Bogdan ma słuszność. Na maturze, sprawdzianie etc. za taki zapis traci się punkty
10 sie 21:59
olka: ja to już całkiem nie widzę dla siebie przyszłości. nigdy nie zdam matury:(
10 sie 22:05
Bogdan:
Matematyka jest precyzyjna.
Ale co z rozwiązaniem tego zadania?
10 sie 22:10
olka: PΔ
1= 1/2 a *x * sin 25
0
PΔ
2= 1/2 a * x * sin 35
0
no i co dalej nie wiem
10 sie 22:13
Bogdan:
| | PΔ1 | |
Teraz trzeba tylko napisać odpowiedź: |
| = ... , wstaw, skróć i to wszystko. |
| | PΔ2 | |
10 sie 22:15
olka: aha.
10 sie 22:17